Lax med bulgursallad


4 portioner

Ingredienser:

4 bitar lax
saften av 1 citron
2 msk olivolja
salt, peppar

2 dl bulgur
2 mogna tomater
1 avokado
½ rödlök
(½ tsk rivet citronskal)
1 msk olivolja
salt, peppar

Chilisås:
2 dl lättcremefraiche
2-3 msk sweet chilisås
(saften av 1 lime)

Blanda citronsaft och olivolja och vänd sedan laxbitarna där i. Salta och peppra bitarna och stek dem sedan på svag värme. Koka bulgurn enligt anvisningen på paketet. Skär tomaterna och avokadon i mindre bitar. Skiva rödlöken. Lägg alla de skurna grönsakerna i en skål. Nu är det dags för citronskalet om du vill ha det. Blanda i bulgurn och rör ner lite olja och lägg i lite mer salt och peppar.
Blanda till sist creme fraiche, sweet chilisås och ev lite lime till en sås. Servera gärna med en sallad av melon, gurka och salladsblad.

Lycka till och Gud välsigne dig!

Fullkornspizza

4-5 portioner
Ugnstemperatur 200 grader.

Ingredienser:

6 dl grahamsmjöl
2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl vatten
1 dl olja
1 krm salt

Chilisås
Ketchup
Tomatpuré

500 g Köttfärs
Champinjoner
Gul lök
Tomat
Paprika/Banan
Riven ost

Salt
Peppar
Pizzakrydda
Chilipeppar

Börja med att blanda ihop de torra ingredienserna till degen. Häll sedan i olja och vatten och blanda tills det blir hanterbart. Baka sedan ut degen  tunnt på en plåt. Blanda ihop Chilisås, Ketchup och Tomatpuré till en smet som du sedan brer över degen. Stek kötfärsen med salt och peppar, skiva tomaterna, svampen, paprikan/bananen och strimla löken. Lägg köttfärsen på pizzadegen och sprid sedan ut de andra ingredienserna jämnt över hela plåten. Strö tillsist över osten och ställ in mitt i ugnen ca 15 min.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Inspiration av fullkornsfia.blogg.se

Kycklingpasta

2 port

Ingredienser:

Tagliatelle

2 kycklingfiler
1 lök
1 paprika
5 stora champinjoner
1 brk creme fraiche
2 msk soya
1 vitlöksklyfta
salt, peppar

Dela kycklingen i lagom stora bitar och stek under tiden som vattnet till pastan kokar. Lägg sedan i pastan så mycket som du tycker är lagom. För över kycklingen till en kastrull. Hacka löken och skär paprikanoch champinjonerna i bitar. Bryn dem en stund och blanda det med kycklingen. Pressa i vitlök, häll i soya och krydda.
Häll av vattnet från pastan och servera.

Lycka till och Gud välsigne dig!

Färsbiffar med feta och bulgur



Ingredienser:

2 dl bulgur
500 g köttfärs
150 g fetaost
1 ägg
1 gul lök
salt
rejält med svartpeppar
smör el olja till stekning

2 msk olivolja
1 msk pressad citron
2 msk hackad persilja
1 strimlad röd lök
100 g gröna oliver (kan uteslutas)

Tsatziki:
matlagningsyoghurt
2 klyftor vitlök
ca 1 dl gurka

Koka bulgurn. Hacka osten och löken. Blanda sedan ost, lök, färs, ägg, salt och peppar i en bunke. Forma till biffar och stek dem.
Blanda den kokta bulgurn med olivolja, citron, persilja, lök och oliver.
Gör såsen.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Lingontoppad skogsgryta med svamp

4 pers

Ingredienser:

2 morötter
1 gul lök
1 knippa persilja
smör till stekning
salt och peppar
600 g grytbitar
1-2 msk mjöl
6 dl kalvbuljong
en burk kantareller (eller annan svamp)
2 msk rårörda lingon
2 dl matlagningsgrädde
soya

Ansa och skär morötterna och löken i bitar. Hacka persiljan. Stek sedan köttet. Krydda med salt och peppar och stek dem gyllenbruna. Lägg över i en gryta och pudra sedan över mjölet.
Koka ur pannan med kalvbuljongen och häll över det i grytan. Tillsätt resten av ingredienserna och låt småputta ca en timme. Smaka av med salt och peppar om det behövs.
Garnera grytan med lingon och knaperstekt bacon och servera med kokt potatis, inlagd gurka, sallad och ev. mer rårörda lingon.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

RSS 2.0