Tacogratäng




4 port
Ugnstemp: 200 grader

Ingredienser:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
400 g köttfärs
1 burk champinjoner eller några färska
1 grön paprika
1-2 påsar tacokrydda
1 dl vatten
1 msk mjöl
1 pkt krossade tomater
1 burk tacosås medium
tortillabröd
riven ost

Hacka och fräs lökarna. Lägg sedan över det i en gryta. Stek köttfärsen och lägg i även det i grytan. Slå i champinjonerna. Skär paprikan i bitar och blanda ner med det andra. Blanda sedan ner tacokryddorna och vattnet. Ha sedan i mjölet och rör runt så att det inte blir några klumpar. Slå i tacosåsen och krossade tomaterna. Låt såsen koka en stund och smaka av med chilikryddor och peppar. Tag fram en ungsfast form och lägg ett lager sås i botten, sedan ett lager med tortillabröd. Varva så att du får ett lager sås överst i formen. Strö över osten och grädda i ugnen i ca 20 minuter.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Kyckling med Margots potatis

2 port
Ugnstemp: 200 grader

Ingredienser:

2 st kycklingklubbor
matolja
svartpeppar
salt
chilipeppar

ca 10 små potatisar
svartpeppar
salt
1 dl matlagningsgrädde

Sås:
2 dl matlagningsgrädde
1 msk mjöl och lite vatten
½ hönsbuljongtärning
lite kycklingfond
svartpeppar
lite soya
ev lite gele

Häll upp matoljan i en liten kopp och blanda i kryddorna. Pensla sedan kycklingklubborna med marinaden och lägg dem på ett galler med en plåt inunder mitt i ugnen i ca en timme. (2 h per kilo).
Skala och klyfta potatisen. Lägg dem i en ugnssäker form och peppra och salta. Häll över grädden och sätt in i ugnen bredvid kycklingen i ca 45 min. När kycklingen är färdig är det dags att göra sås så sila av stekspadet. Ta så mycket av det du vill ha och häll det i en kastrull. Slå sedan i resten av grädden. Blanda mjölet med vattnet och vispa i det i kastrullen. Häll sedan i de övriga ingredienserna.
Gör en god sallad till.

Lycka till och Gud välsigne Dig!




Chili con carne

4 port

Ingredienser:

1 gul lök
2 klyftor vitlök
500 g köttfärs
2 msk mjöl
1 burk krossade tomater
2 burkar vita bönor 
1 burk kidneybönor
1 burk majs
1 paprika

svartpeppar
salt
chilikrydda
paprikapulver

Hacka och fräs all lök. Stek sedan köttfärsen med löken. Häv i möletoch rör om så att det inte blir några klumpar. Öppna alla burkarna och häll av spadet. Blanda det med färsen och låt koka en stund. Skär paprikan och lägg bitarna i det andra. Krydda efter behag.
Servera med rostat bröd och mjölk.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Gi-soppa

Gi soppa
4 port

Ingredienser:

Ca 700 g grytbitar av gris
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
8 st champinjoner
1 paprika
1 burk kidneybönor
1 burk stora vita bönor
500 g krossade tomater
½ dl tomatpuré
½ l vatten
2 köttbuljongtärningar

svartpeppar
paprikapulver
cayennepeppar
chilipeppar
oregano

Stek grytbitarna i matolja. När de är genomstekta häller du över dem i en gryta. Skiva löken, hacka eller pressa vitlöken, skär paprikan i tumsbitar och dela champinjonerna i bitar. Fräs sedan allt detta i stekpannan. När löken blivit genomkinlig häller du över det i grytan tillsammans med köttet. Slå i burkarna med bönor efter att du hällt av vattnet häll sedan i tomaterna, purén, buljongen och vattnet. Koka upp och tillsätt kryddorna. Ta eventuellt lite redning i om du vill ha en tjockare konsistens. Låt koka en stund och servera med mjukt bröd och mjölk.

Lycka till och Gud välsigne Dig!



Raggmunkar

4 port

Ingredienser:

1½ dl Vetemjöl
1 dl Grahamsmjöl
2 Ägg
5 dl Mjölk
8 Potatisar
Matolja

Börja med att mäta upp mjölet i en bunke knäck sedan i äggen och häll över mjölken. Rör om med en visp tills du får en jämn och fin smet. Om den bir för tunn häll i mera vetemjöl och tvärtom mera mjölk om den blir för tjock. Skala sedan potatisen och riv ner över smeten. Blanda runt så potatisen blir fördelad jämnt i smeten. Värm upp stekpannan och häll i lite olja som stekfett. Tag en soppslev och lägg upp önskat stora plättar i stekpannan, stek på mittvärmen tills det börjar stelna på ovansidan vänd på plättarna och stek lika länge till. Servera Raggmunkarna med stekt baon och lingonsylt.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Frukt i ugn med vit choklad

2-3 port
Ugnstemp: 225 grader

Ingredienser:

1 äpple
1 banan
2-3 kiwi
1 liten burk persikor
(ananas)
1 msk potatismjöl (för att förhindra så att det inte blir för rinnigt)
1 kaka vit choklad

Skala och skär frukterna i lagom stora bitar. Lägg alltsammans i en ugnssäker form och blanda in potatismjölet . Hyvla över chokladen och sätt in formen i ugnen. Grädda tills chokladen har fått fin färg.
 Servera med vaniljsås eller glass.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Gratinerad falukorv med potatismos

3-4 port
Ugnstemp: 225 grader

Ingredienser:

Potatismos:
Potatis
mjölk
vitpeppar
aromat
salt
1 ägg

bacon

1 halv ring falukorv
ca ½ lök
senap
½ dl tomatpure
3/4 dl ketchup
skivad ost

Skala potatisen och dela dem i mindre delar. Koka sedan tills de blivit mjuka. Stek baconet.
Strimla löken. Lägg falukorven i en rymlig ugnssäker form. Gör skåror i korven med ca två cm mellanrum. Fördela den mängd lök, senap och ost du tycker bli lagom i skårorna. Blanda sedan pure och ketchup för att sedan pensla på det på korven.
Ta bort vattnet ifrån potatisen och häll i lite mjölk och lägg i kryddor. Vispa med elvisp och häll i mer mjölk om det är för stabbigt och ev mer kryddor. Kläck i ägget i kastrullen och vispa en sista gång.
Klicka ut moset kring korven och fördela baconet över rätten. Lägg till sist över osten och sätt in i ugnen. Grädda tills osten inte blivit för brun.

Lycka till och Gud välsigne Dig!


RSS 2.0