Fläskkotlett med böncurry

3-4 port

Ingredienser:

Fläskkotletter
(spiskummin)
salt, peppar

I msk rapsolja
4 st tärnade tomater
2 st pressade vitlöksklyftor
2 tsk curry
1 burk kidneybönor
100 g haricots verts
salt, peppar



Stek köttet. Tärna tomaterna och fräs med vitlök och curry i en kastrull. Lägg sedan i bönor och harico verts. Krydda med salt och peppar och låt puttra lite.
Klart!

Lycka till och Gud välsigne dig!

Tonfisksås

4 portioner

Ingredienser:
2 burkar tonfisk
1 burk korssade tomater
1 burk majs

mjöl
cayenpeppar
svartpappar
salt

Öppna alla konservburkarna och töm innehållet i en kastrull. Rör om och börja koka upp såsen. Krydda efter behag och låt koka i 10 min. häll i lite mjöl för att få såsen lite tjockare. Servera med makaroner.

Lycka till och gud välsigen dig!

Makaroner och baconsås

4 portioner

Ingredienser:
2 pkt bacon
1 burk cremé fraiché
svartpeppar
makaroner

Börja med att koka makaroner på sedvanligt vis. under tiden de kokar så klipp ner baconet i fyrkantiga små bitar i stekpannan och fräs tills det ser stekt ut. Häll sedan i cremé fraichéen, peppra lätt och rör om. Låt koka en liten stund och servera med makaronerna. Ät gärna borccoli eller någon annan nyttig grönsak till.

Lycka till och gud välsigne dig!

Skinkstek med grönsaker


4 portioner

Ingredienser

1 kg skinka
vitpeppar
salt
matolja

4 morötter
8 kvistar broccoli

mjöl
mjölk
gelé
coloritsoya

Börja med att vrida igång ugnen på 175 grader. Lägg skinkan i en panna med stekgaller. skär rutiga snitt i eventuell svål. Krydda med salt och peppar och stick in en stektermometer. Om det inte finns någon svål slå öven en skvätt matolja. Stek i ugnen i ca 2 timmar (per kg). steken är klar när termometern visar 85 grader. Skär bort ev. svål och lägg upp på serveringsfat.

Skala morötterna och skär dem i tumslånga bitar. Koka morötterna och broccolion tillsammans i lätt saltat vatten i ca 20 minuter, häll av vattnet och lägg upp grönsakerna tillsammans med steken.

Sila ner allt flått från panna i en kastrull och blanda i en matsked mjöl. Vispa tills det blir jämnt och häll sedan i lite mjölk och låt skjuda upp. Tillsätt salt och peppar efter behag och en sked med gelé. För att såsen ska få en finare färg häller du i en skvätt coloritsoya. Låt sjuda tills såsen får en lagom konsistens kompensera om det behövs med mjöl och mjölk.
Servera allt sammans med kokt potatis, gärna med inlaggd gurka och svartvinbärsgelé till.

Lycka till Och Gud välsigne Dig!

Korvgryta special


4 protioner

Ingredienser

1 halv falukorv
500 g  passerade tomater
1 gul lök
1 klyfta vitlök
5-6 champinjoner
1 paprika

mjöl
svartpeppar
salt
cayenpeppar

Börja med att hacka lök, skära korven i bitar och skära paprikan i strimlor. Stek sedan löken i lite olja och när den blivit genomskinlig är det dags att hälla över korven. stek tillsamman stund till allt blivit varmt. lägg sedan i champinjonerna. När de blivit mjuka strör du över lite mjöl och vänder runt i pannan och häll sedan över tomaterna. Rör runt och försöka att få bort eventuella klumpar. Pressa i vitlöken och krydda efter behag. låt sjuda en stund och servera sedan med havre, bulgur eller ris.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Risotto med Tonfisk

2 port

Ingredienser:

1½ dl Ris
3 dl vatten
Några dl grönsaksmix av något slag
2 ägg
1 burk tonfisk
Salt, Curry

Koka äggen. Riset kokar du som det står på paketet förutom att du efter halva tiden lägger i grönsaksmixen. Koka tills vattnet är borta och att allt är mjukt. Blanda sedan i tonfisken och curryn och lite extra salt om det behövs.
Dela äggen i klyftor och lägg över vid slutet.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Fläskpannkaka



4 port
Ugnstemp: 225 grader

Ingredienser:

4 dl vetemjöl
8 dl mjölk
3 st ägg

1 pkt bacon

Stek baconet. Vispa samman äggen tillsammans med mjölet och hälften av mjölken. När det blivit en slät smet häll i resten av mjölken och vispa samman det hela. Obs! Det behövs inget salt i smeten eftersom att baconet är salt i sig självt.
Häll smeten över smeten över baconet och ställ in hela pannan i ugnen. Använd helst en teflonpanna, annars bränner det lätt fast. Det går också att använda en ugnssäker form. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min tills pannkakan fått fin färg.
Servera gärna med lingonsylt.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Toscapäron

4 port

Ingredienser:

50 g margarin el smör
½ dl flagad el hackad mandel
1 ½ dl havregryn
½ dl vetemjöl
3/4 dl socker
2 msk grädde
2 msk sirap

Inlagda päronhalvor

Vrid på ugnen på 200 grader. Smält fettet i en kastrull. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll sedan i fettet, grädden och sirapen och blanda.
Dela päronen i klyftor och lägg dem i en ugnssäker form. Fördela smeten i ett jämt tunt lager över päronen och ställ in i ugnen i ca 20 min. Servera med vaniljsås eller glass.

Lycka till och Gud välsigne dig! 

Ostgratinerad Fläskfilé

4 portioner

Ingredienser:

1 fläskfile
5-10 champinjoner
1 paprika (alt. broccoli)
½ gul lök

2-3 dl matlagningsgrädde
ca 2 msk kalvfond
soya
svartpeppar
paprikapulver

1 dl riven ost

Vrid på ugnen på 225 grader. Skär köttet i lagom stora skivor och stek dem tills de är genomstekta. Lägg över i en ugnssäker form. Skär paprikan, löken och svampen i bitar och fräs en stund i stekpannan. Lägg dem över köttet. Slå i grädden i pannan och och häll i fonden och soya. Smaka av med svartpeppar och paprikapulver. Häll sedan såsen över grönsakerna och köttet i formen. Strö till sist över osten och grädda i övre delen av ugnen i ca 10 minuter tills osten har blivit gyllenbrun. Serveras med t.ex. klyftpotatis eller ris.

Lycka till och Gud Välsigne Dig!


Fruktsallad

2 portioner

Ingredienser:

1 äpple
1 päron
1 apelsin
2 bananer
2 kiwi
½ dl russin

Skala och dela alla fruker i bitar. Lägg allt i en skål med bananerna underst. Ställ in i kylen en stund, rör sedan om och servera. Glass eller vanlijsås fungerar bra som tillägg.

Lycka till och Gud Välsigne Dig!

Stekt lax med ungsstekta rotsaker

lax
2 portioner

Ingredienser:

Rotsaker
3 morötter
½ kålrot
1 palsternacka
4 potatisar
salt och peppar

Lax
2 laxfiléer
citronpeppar
salt

Tzatsiki
1 burk créme fraiche
en bit gurka
2 vitlöksklyftor
salt

Börja med att vrida på ugnen på 225 grader. Skala sedan alla rotsaker och dela dem i lagom stora klyftor. Lägg altihopa i en långpanna och häll över matolja. Vänd sedan runt klyftorna i oljan och krydda med salt och peppar. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 min, tills de har fått lite färg och är lite mjuka.

Häll lite olja i en stekpanna, stek fiskfiléerna på svag värme tills de är genomstekta. Vänd ofta och krydda med citronpeppar och salt.

Häll över créme fraichen i en skål och riv  gurkan på den grova sidan. Hacka eller pressa vitlöken och blanda allt i skålen. Salta efter behag.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0