Goda Solrosbullar (http://bagarstugan.blogspot.com/2009/09/saftiga-solrosbullar-med-apple.html)

Ca 15 st
Ugnsvärme: 225

Ingredienser:

1 pkt jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
2 tsk salt
1 dl solroskärnor
2 st rivna äpplen
3 dl havregryn
3 dl grahamsgryn
5-6 dl vetemjöl
Solroskärnor att rulla bullarna i

Smula ner jästen i en bunke. Häll över det ljumma vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt sedan olja, salt solroskärnor och de rivna äpplena. Blanda sedan i de övriga ingredienserna. Degen ska vara lite kladdig!
Låt jäsa ca 40 min. Gör sedan bollar av degen och rulla dem i solroskärnor. Låt sedan bullarna jäsa ca 25 min till sätt sedan in dem i ugnen i 10-12 min.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Äppelris

3-4 port

Ingredienser:

1 msk margarin
1½ dl ris
3-4 äpplen
4 dl kokande vatten
2-3 msk socker

Bryn riset i en kastrull. Riv äpplena grovt och häll i det i riset. Tillsätt det kokta vattnet och socker. Vattnet ska vara borta och riset ska vara mjukt när det är färdigt!
Servera med kall mjölk.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

"Scoutgrytan"

4 port

Ingredienser:

Makaroner
1-2 pkt bacon
1 hackad lök
1 hackad purjolök
1 burk champinjoner
Margarin
2 msk chilisås el. ketchup
1 burk creme fraiche
Svarpeppar
Cayennepeppar
Paprikapulver

Koka makaronerna. Stek baconet. Lägg en klick margarin i en kastrull och låt lök, purjolök och champinjoner få bli lite brunt där i. Tillsätt sedan de övriga ingredienserna och låt det stå och puttra en liten stund.
blanda därefter i makaronerna eller gör som jag, ha dem till såsen istället!

Lycka till och Gud välsigne Dig!


Mor Annas lingonbullar

20 st
Ugnstemp: 225 grader

Ingredienser:

5 dl vatten
50 g jäst
1 msk salt
2 msk matolja
1 dl solroskärnor
2 dl lingonsylt
1½ l rågsikt

Koka upp vattnet och låt det bli fingervarmt. Smula ner jästen i en bakbunke och häll över vattnet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt de övriga ingredienderna. Låt sedan degen jäsa i 30 min.
Lägg upp degen på ett bakbord och forma till bollar. Låt jäsa i ytterligare 30 min och grädda i 15-20 min mitt i ugnen.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Margots tekakor med havregryn

20 st
Ugnstemp: 225

Ingredienser:

½ l vatten
2½ dl havregryn
50 g margarin
50 g jäst
2 msk socker
1 tsk salt
Ca 10 dl vetemjöl

Koka upp vattnet. Mät upp havregrynen i en degbunke och häll det kokta vattnet över. Klicka i margarinet. Låt sedan alltsammans svalna till 37 grader. Smula i jästen och tillsätt sedan socker och salt. Sedan är det dags för mjölet. Spara dock tre dl. Låt jäsa 30 min.
När degen jäst tag upp degen på ett bakbord och dela i tio bitar. Forma till bollar och lägg över dem på bakplåtspapper. Platta ut varje boll till tio cm i diameter. Nagga och låt jäsa i ytterligare 30 min. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 10 min.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Fläskfilégratäng

Ca 6 port
Ugnstemp: 200

Ingredienser:

800 g fläskfilé´
Minst 200 g svamp, helst kantareller

2 msk margarin
2 msk vetemjöl
Ca 4 dl mjölk
Peppar
Salt
2 dl ost

Vrid på ugnen. Skiva köttet och stek tills allt är genomstekt och lägg över i en ugnssäker form. Stek sedan svampen och lägg över köttet.
Smält fettet och blanda med mjölet. Häll i mjölken och krydda. Blanda till sist i osten och häll såsten över köttet och svampen. Grädda sedan i ca 20 min.
Servera med tagliatelle eller potatis.

Lycka till och Gud välsigne Dig!

Pastagratäng

2 port
Ugnstemp: 200 grader

Ingredienser:

2½ dl kokt pasta
2 st paprikor
Ca 100 g skinka i bit (eller kassler)
Salt
Peppar
2 ägg
2 dl mjölk
Riven ost (kan uteslutas)

Vrid på ugnen. Koka pastan enligt anvisningen på paketet. Tärna paprikorna och skinkan. Häll av vattnet från pastan och lägg över allt sammans i en smord ugnsfast form tllsammans med paprikorna och skinkan. Salta, peppra och blanda. Vispa ihop ägg och mjölk och häll det i formen. Strö över lite ost och sätt in formen i ugnen och grädda i ca 25 min.

Tips! Om du vill kan du byta ut paprikorna mot lämplig fryst grönsaksblandning.

Lycka till och Gud välsigne Dig!


Enkla Succéfisken

4 Port
Ugnstemp: 200 grader

Ingredienser:

1 pkt torsk
Vitpeppar
Salt
1 burk creme fraiche
½ dl mjölk
2 msk hummerfond
Dill

Vrid på ugnen. Lägg torsken i en ugnssäker form och salta och peppra (kan uteslutas). Vispa samman alla övriga ingredienser förutom dillen. Häll blandningen över fisken och sätt in formen i ugnen i ca 30 min. Klipp sedan över lite dill och servera med kokt potatis.

Lycka till och Gud välsigne dig!




RSS 2.0